Goede medezeggenschap is belangrijk voor het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Het betrekken van studenten in de besluitvorming over het onderwijs draagt bij aan het aankaarten en verbeteren van problemen binnen het curriculum, het overbruggen van de ‘generation gap’ tussen docenten en studenten en het alert houden van stafleden. Ook voor studenten is participatie in de medezeggenschap belangrijk, aangezien zij de mogelijkheid krijgen specifieke ervaringen over het onderwijs te delen en daarnaast persoonlijke, professionele en academische competenties kunnen ontwikkelen. 

Vanuit studentvertegenwoordigers van de medische faculteiten komt regelmatig naar voren dat het lastig zou zijn voldoende adequate opvolgers te vinden voor de verschillende functies in de medezeggenschap van de opleiding Geneeskunde. De vraag naar studenten voor de medezeggenschap lijkt hoger te liggen dan het aanbod. Het zou dan ook veel moeite kosten om genoeg geënthousiasmeerde opvolgers te vinden voor alle verschillende functies.

In 2019 heeft onderzoek van de Nationale Jeugdraad over het animo en toegankelijkheid van jongerenbesturen aangetoond dat volgens 75% van de respondenten de animotrend voor een functie in de medezeggenschap over de afgelopen jaren licht of fors afgenomen was. Echter, tot op heden is nog niet onderzocht hoe het animo voor de medezeggenschap in de opleiding Geneeskunde veranderd is over de afgelopen jaren. Wat weten medestudenten van de taken van de medezeggenschap, wat weten zij van de bezigheden en successen van de medezeggenschap en hoe kijken zij naar de medezeggenschap? Kennis over deze vraagstukken kan bijdragen aan het beter afstemmen van de promotie- en communicatiekanalen van de medezeggenschap met de behoefte van medestudenten. Tevens volgen uit de resultaten aanbevelingen die tot doel hebben de bekendheid, het imago en zo ook het animo voor de medezeggenschap te vergroten.

Benieuwd naar de resultaten van de enquête? Klik dan hier.

#

Comments are closed

Agenda
april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930