Even ontspannen na een lange dag coschappen of colleges en tegelijkertijd ook wat willen opsteken; voor dat soort momenten zijn medische podcasts de perfecte keuze! Het aanbod van podcasts is de laatste jaren enorm toegenomen en ook podcasts over het ziekenhuisleven zijn steeds populairder geworden. Maar welke podcast is nou het meest interessant of juist lekker ontspannend? Hieronder vind je een overzicht van vijf inspirerende medische podcasts:

KoffieCO

(1)

Misschien wel de meest bekende medische podcast onder de Geneeskunde studenten. In deze podcast gaan coassistenten Doris, Tessa en Tiara van het UMCU in gesprek met verschillende medisch specialisten. Wat maakt hun baan zo bijzonder? Waarom hebben ze hiervoor gekozen? En schuilt er nog meer achter hun specialisme wat de meeste mensen niet weten? Naast de algemeen bekende specialisten worden voor de afwisseling ook onderzoekers, ondernemers en initiatiefnemers geïnterviewd. Dus wil je nog enthousiaster worden over jouw favoriete specialisme of wil je juist meer te weten komen over minder bekende vakgebieden zoals Medisch Milieukundige, luister dan een keer naar KoffieCo!

House of Godcast

(2)

Wil je meer weten over bepaalde klinische vraagstukken? Dan is House of GodCast wat voor jou! Deze podcast is speciaal voor coassistenten gemaakt en behandelt per aflevering een medisch onderwerp. Zo kan je in een korte tijd jouw kennis over bijvoorbeeld anemie, diabetes mellitus of een longembolie bijspijkeren. Ideaal dus voor in de trein op weg naar coschappen of als voorafgaand aan je tentamen als je het gevoel hebt nog niet helemaal goed voorbereid te zijn.

Met het Mes aan Tafel

(3)

Word je helemaal enthousiast van chirurgie? Dan is Met het Mes aan Tafel helemaal geschikt voor jou! In deze podcast worden verschillende chirurgen uitgenodigd om te vertellen over hun chirurgische expertise en geven ze tips en tricks over bepaalde operaties. Zo kan je door het luisteren van deze podcast bijvoorbeeld leren hoe een levertransplantatie er aan toe gaat. In het tweede seizoen worden er ook thema-afleveringen aangeboden die onder andere ingaan op de geschiedenis van de chirurgie en innovatie binnen de heelkunde. Al met al, wil je je verdiepen in de chirurgie, dan is deze podcast misschien iets voor jou.

De Tumor Tapes

(4)

Ben je op zoek naar een podcast vanuit patiënten perspectief met een persoonlijk verhaal? Kies dan voor De Tumor Tapes. In deze reality-podcast neemt Susan Oostdam je mee tijdens haar strijd tegen baarmoederhalskanker. Zo vertelt ze over haar uitstrijkje bij de huisarts, de operatie en de uitslag. Naast de medische verhalen krijg je ook te horen wat de impact van haar diagnose is op de relatie tussen Susan en haar vriend Lex Uiting en hun wens om in de toekomst samen een kindje te krijgen. Door haar verhaal te doen wil Susan andere vrouwen overhalen om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken. Al met al dus een inspirerende podcast met een heel nobel doel.

2 Docs Talk

(5)

Meer fan van Engels gesproken podcasts? Dan is 2 Docs Talk de perfecte keuze voor jou! In deze podcast gaan artsen Kendall Britt en Amy Rogers maximaal 15 minuten per aflevering in gesprek over actuele onderwerpen en problematiek binnen de nationale en internationale gezondheidszorg. Zo praten ze onder andere over moedersterfte, burn-outs onder artsen en het maken van medische fouten  Dus wil je meer weten over de huidige probleemstukken binnen de zorg, kies dan voor 2 Docs Talk.

Bronvermelding

 1. RadioviaInternet. KoffieCo. [Internet]. Available from:
  https://www.radioviainternet.nl/podcasts/koffieco
 2. Listen Notes. House of Godcast. [Internet]. Available from:
  https://www.listennotes.com/nl/podcasts/house-of-godcast-tim-dekker-ernst-jan-van-t-MrEu4_pmPnj/
 3. Met het Mes aan Tafel. [Internet]. Available from:
  https://methetmesaantafel.buzzsprout.com/
 4. NPO 3fm. De Tumor Tapes. [Internet]. Available from:
  https://www.npo3fm.nl/podcasts/de-tumor-tapes/58885/de-tumor-tapes
 5. Apple Podcasts. 2 Docs Talk. [Internet]. Available from:
  https://podcasts.apple.com/us/podcast/2-docs-talk-the-podcast-about-healthcare-the/id1067005678
#

Comments are closed

Agenda
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930