In december 2019 verscheen het rapport van het Capaciteitsorgaan waarin wordt geadviseerd om de instroom van de geneeskunde opleidingen te reduceren. Hierop volgde een landelijke discussie, waar ook wij als IMS bij betrokken raakten. Namens meerdere medezeggenschapsorganen van acht faculteiten is er een brief opgesteld met de boodschap dat wij ons niet aansluiten bij het advies tot verlaging van de instroom. Op het moment van versturen ontvingen wij een mail met dat de verlaging niet door zou gaan vanwege nieuwe berekeningen, waardoor de brief ter info naar OCW gestuurd is. Op 3 april is een nieuw advies door het capaciteitsplan uitgebracht, deze is hier te lezen.
Het Capaciteitsorgaan
Het Capaciteitsorgaan is een stichting voor opleidingen van zorgprofessionals. Zij stellen adviezen op over de capaciteit aan de hand van de te verwachten zorgbehoefte. Al meerdere jaren komt het Capaciteitsorgaan met het advies om de instroom capaciteit van de opleiding geneeskunde in Nederland te verlagen. Echter, dit is een advies, het is aan de minister om de werkelijke capaciteit van de opleiding vast te stellen. Wat maakt dit jaar dan anders dan voorgaande jaren? Bij het presenteren van de plannen Prinsjesdag 2019 is bekend gemaakt dat de instroom omlaag gaat, mits dit ook het advies van het capaciteitsorgaan zou zijn. Dit laatste was het geval, afgelopen december verscheen het rapport met het advies om de instroom naar 2.850 studenten te reduceren.
Politieke discussie
In februari werden er in de Tweede Kamer twee moties over dit onderwerp besproken. De eerste door Westerveld (nr. 814, GroenLinks), waarin er vanwege tekorten op de medische arbeidsmarkt en twijfels van de NFU werd verzocht om opnieuw in gesprek te gaan met het Capaciteitsorgaan over het advies. De andere motie door Renkema (nr. 405, GroenLinks), welke het functioneren van het capaciteitsorgaan in twijfel trok.
Mening van de medezeggenschap
Na overleg met de studentenvertegenwoordigers besloot het IMS in samenwerking met de facultaire medezeggenschap een brief op te stellen om namens de medische faculteiten een gezamenlijke mening uit te brengen richting het ministerie van OCW. De boodschap van de brief was dat wij ons niet aansluiten bij het advies om de instroom van de geneeskundeopleidingen te verlagen, en wij ons aansluiten bij de motie van Mevr. Westerveld. De argumenten hiervoor waren de waarde die wij hechten aan het waarborgen van de continuïteit van het aantal instromende studenten. Verder heerst er onduidelijkheid over de ideale grootte van het reservoir aan basisartsen en de positieve waarde van dit basisartsen reservoir. Daarnaast zorgt een toename van het aantal opleidingsplekken ook al voor het krimpen van het reservoir.
Beloop
Mailcontact met het ministerie volgde, waarna wij eind maart blij verrast werden met het nieuws dat het advies van het capaciteitsorgaan bijgesteld is. Op 3 april is er door het capaciteitsorgaan een brief met de reden van herberekening aan Dhr. de Jonge (Minister Volksgezondheid en Sport) gestuurd. Vanwege nieuw gepubliceerde cijfers van het CBS over de omvang van de bevolking tot 2060, zijn de adviezen bijgesteld. Het hoofdrapport van het capaciteitsorgaan 2021-2014 vind je hier.
Wij zijn erg blij met het nieuwe advies van het capaciteitsorgaan om de instroom capaciteit van de geneeskundestudenten niet te verlagen. De opgestelde brief is naar ons contactpersoon op het ministerie van OCW verstuurd, zodat deze achter de hand is mocht dit nodig zijn. Wij bedanken de medezeggenschap voor de input die zij geleverd hebben over dit onderwerp.
Comments are closed